FORUM

Nu sunteti conectat. Conectati-va sau inregistrati-va

 » PASIUNI COMUNE » STIL DE VIATA - SANATATE, FRUMUSETE, MODA » 

Emotii si efecte

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos  Mesaj [Pagina 1 din 1]

1default Emotii si efecte la data de Mar Noi 03, 2015 10:41 pm

Thea

avatar
- Rusinea

Desi rusinea este o tema prezenta in viata fiecaruia dintre noi, ea se manifesta diferit la barbati fata de femei.

Ca sa dau doar un exemplu, in faptul de a fi parinte, la o femeie rusinea intervine mai ales pe dimensiunea mama buna-mama rea si provoaca distres legat de cum va fi afectat copilul de toate greselile in educatie pe care mama le face.

In plus, o femeie, o data devenita mama, este invitata de Rusine sa abdice de la toate celelalte roluri, cu mesaje de genul: Esti egoista! Tu nu iti dai seama ca ar trebui sa te gandesti la copil si nu la tine? La barbati, rusinea este mult legata de manierele in care acestia reusesc sau nu sa isi indeplineasca rolul de ”provider”, asigurand bunastarea financiara a familiei.

Desigur, aceste distinctii nu sunt prezente la toate persoanele, dar cei care o traiesc, sunt afectati de aceste trairi.

Ce este Rusinea Traieste in Tacere?
Rusinea Traieste In Tacere, tehnic vorbind, este un program de psihoterapie de grup și de dezvoltare personală pentru cresterea rezilientei la rusine si pentru amplificare a capacitatatii de gestionare a emotiilor. Se desfasoara in 8 intalniri de grup, fiecare a trei ore, cu frecventa saptamanala, în Constanta si Bucuresti.

Rusinea este o emotie a constiintei de sine, perfect fireasca si cu potential de sustinere a relatiilor sociale, atata timp cat NU este cea care ia deciziile legate de cine sunt, cum sa ma port.

Deci, o rusine care ofera informatii despre normele sociale,limitele personale si atrage atentia asupra posibilelor incalcari ale valorilor importante in grup, este o rusine utila. Se numeste rezilienta la rusine.

Practic, NU vorbim despre eliminarea rusinii din viata noastra,cat despre o restructurare, o reasezare a factorilor implicati in mentinerea Rusinii ca factor de decizie in viata proprie.

Exista trei categorii de factori:

Factori care slabesc stransoarea rusinii si ridica mirajul pe care ea il creeaza (”doar eu simt asta”, izolarea si retragerea bazate pe credibilitatea cu care Rusinea afirma in interior ca ceea ce s-a intamplat trebuie tinut ascuns, etc).

Factori care va imputernicesc sa decideti si sa actionati in maniere diferite (asumarea raspunderii pentru ce este sub controlul propriu si acceptarea a ceea ce nu este in puterea proprie sa fie schimbat,
suportul social, capacitatea de a te proteja si de a te autoapara din punct de vedere emotional, etc).

Factori care cresc capacitatea de a tolera intensitatea emotionala ce insoteste Rusinea (empatie, autocompasiune, impartasire).

Totul e bun doar moderat

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus  Mesaj [Pagina 1 din 1]

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum